savjet Hasana El Basrija - SNAGOM VJERE DO SAVRŠENSTVA DUŠE

SNAGOM VJERE DO SAVRŠENSTVA DUŠE

Utjeha i mir se pronalaze u istini jer se pravi mir i utjeha ne mogu pronaci u zabludi

25.03.2009.

savjet Hasana El Basrija

Setajuci ulicama Basre u drustvu poboznog mladica, stigoh do lijecnika koji je sjedio na stolici, dok su oko njega stajali ljudi, zene i djeca sa bocama vode, trazeci lijek svojoj bolesti. Tada mladic pridje lijecniku i upita ga:

Imas li lijek koji spira grijehe i lijeci bolesti srca? Imam, odgovori lijecnik.
Mogu li ga dobiti? - upita mladic.

Poslusaj deset savjeta koje cu ti darovati. Uzmi korijen drveta siromastva sa korijenom drveta skromnosti, zatim ih stavi u mirobalan (vrsta drveta) pokajanja. Sve to zgnjeci u zdjeli zadovoljstva, potom isitni strugom zadovoljstvo, stavi u cup bogobojaznosti i prelij vodom stida. Zatim to skuhaj na vatri ljubavi, nalij u casu zahvalnosti, osvjezi lepezom nade i na kraju pojedi kasikom zahvalnosti. Ako doista budes ovo uradio, bices sacuvan od svake bolesti na ovom i buducem svijetu.


siromastvo,skromnost,pokajanje,zadovoljstvo,bobobojaznost,stid,ljubav,

zahvalnost,nada....odnosi grijeh sa srca i vraca njegovu istinsku boju....

SNAGOM VJERE DO SAVRŠENSTVA DUŠE
<< 03/2009 >>
nedponutosricetpetsub
01020304050607
08091011121314
15161718192021
22232425262728
293031ajet

“I neka se nicega ne boje i neka ni za cim ne tuguju Allahovi sticenici, oni koji su vjerovali i Allaha se bojali.”(Junus 62.-63.)Lijepa rijec je kao lijepo drvo: korjen mu je cvrsto u zemlji, a grane prema nebu, ono plod daje u svako doba koje Gospodar njegov odredi, a Allah ljudima navodi primjere da bi pouku primili; a ruzna rijec kao ruzno drvo:iscupanom drvetu sa povrsine zemlje nema opstanka. (kur'an, 14:24-26)hadis

Rekao je Poslanik s.a.v.s.: "Ovaj svijet naspram onog svijeta samo je kao kada neko od vas umoci prst u more, pa pogleda sta mu je njemu od mora ostalo" (Muslim)Allah dz.s. je rekao Davudu a.s.:

"Ti hoces jedno, a Ja drugo i desava se onako kako Ja hocu. Kad se prepustis onome sto Ja hocu, pruzicu ti ono sto ti hoces. A ako se ne pokoris Mojoj odredbi, namuci ces se sa onim sto ti hoces, a ipak ce biti onako kako Ja hocu."
Ebu Bekr es-Siddik, r.a, rekao je:
“Ko bude okusio iskrenu ljubav prema Allahu, dz.s., On ce ga odvratiti od trke za dunjalukom i bit ce dusom otudjen od svih ljudi koji nemaju takvu ljubav”.samo iskren osmjeh i topla rijec dopiru do srca onome kome su upuceni i cine cudo, zato osmjeh slikaj iskrenoscu a ne bojom formalnosti

Bujrum na muhabet
MOJI FAVORITI

BROJAÈ POSJETA
59134

Powered by Blogger.ba