Na dunjaluku nema savršene sreće - SNAGOM VJERE DO SAVRŠENSTVA DUŠE

SNAGOM VJERE DO SAVRŠENSTVA DUŠE

Utjeha i mir se pronalaze u istini jer se pravi mir i utjeha ne mogu pronaci u zabludi

28.03.2009.

Na dunjaluku nema savršene sreće

 

   Uzvišeni Allah nije učinio sreću na dunjaluku potpunom. U njoj uvijek ima neke gorčine...Nema potpunog uživanja i slasti na dunjaluku. Nakon što pojedeš neko ukusno jelo, osjetit ćeš mučninu i tegobu u organizmu, što okrnji tvoju slast, zbog čega ne nalaziš potpunu sreću. Ne možeš naći nijednu vrstu sreće kod čovjeka, a da je potpuna od početka do kraja, da  se pritom ne nađe neka gorčina.

    Od Allahove milosti je to što je ovosvjetska sreća pomiješana sa gorčinom, jer da je čitav život na dunjaluku sreća, onda bi bilo nemoguće ostaviti ga.
    Čuvaj se da te jačina tvoje snage ne obmane! Želimo nešto kazati onima koji traže sreću: nemoj misliti da si u mogućnosti steći savršenu dunjalučku sreću. Pretpostavljamo da to znaš, ali želimo da u svoje srce ukorijeniš ovu istinu, kako bi spoznao ono što dolazi nakon nje. Nema istinske sreće na ovom svijetu. Ništa na ovom svijetu nije trajno i vječno. Uzvišeni Allah je propisao da će sve ono što se uzdigne na ovom svijetu na koncu pasti. Kako god se slast poveća, ona i nestane:

             Allah je taj koji vas nejakim stvara i onda vam, poslije nejakosti,
           snagu daje, a poslije snage-iznemoglost i sjede vlasi! (Er-Rum, 54)

Takav je redoslijed stvari i dešavanja u životu. Nemoj se radovati zbog svog današnjeg osjećanja. Ti za dvadeset ili trideset godina nećeš biti sposoban da se pomjeraš .Tvoja djeca će te početi vodit i usmjeravati kao što si ti njih vodio i usmjeravao. Postat ćeš slab po drugi put. Takav je dunjaluk! Na njemu ne postoji ništa savršeno i potpuno! Na njemu, isto tako, nema savršene sreće! Uzmite kao primjer vladare koji su sagradili piramide! Pokušajte zamisliti svu tu njihovu gordost i snagu koju su posjedovali. Gdje su oni danas? Nema nikog od njih!
   Čuvaj se da te ne obamanu tvoje godine- tvoja mladost! Čuvaj se da te ne obmane tvoja snaga, ugled i vlast! I znaj, i ti i svi ostali ljudi, da na ovom svijetu nema potpune i savršene srće.

A one koji vjeruju i dobra djela čine obraduj džennetskim baščama kroz koje će rijeke teći; svaki put kada im se iz njih da kakav plod, oni će reći: "Ovo smo i prije jeli", - a biće im davani samo njima slični. U njima će čiste žene imati, i u njima će vječno boraviti. (Al-Baqara,25)

SNAGOM VJERE DO SAVRŠENSTVA DUŠE
<< 03/2009 >>
nedponutosricetpetsub
01020304050607
08091011121314
15161718192021
22232425262728
293031ajet

“I neka se nicega ne boje i neka ni za cim ne tuguju Allahovi sticenici, oni koji su vjerovali i Allaha se bojali.”(Junus 62.-63.)Lijepa rijec je kao lijepo drvo: korjen mu je cvrsto u zemlji, a grane prema nebu, ono plod daje u svako doba koje Gospodar njegov odredi, a Allah ljudima navodi primjere da bi pouku primili; a ruzna rijec kao ruzno drvo:iscupanom drvetu sa povrsine zemlje nema opstanka. (kur'an, 14:24-26)hadis

Rekao je Poslanik s.a.v.s.: "Ovaj svijet naspram onog svijeta samo je kao kada neko od vas umoci prst u more, pa pogleda sta mu je njemu od mora ostalo" (Muslim)Allah dz.s. je rekao Davudu a.s.:

"Ti hoces jedno, a Ja drugo i desava se onako kako Ja hocu. Kad se prepustis onome sto Ja hocu, pruzicu ti ono sto ti hoces. A ako se ne pokoris Mojoj odredbi, namuci ces se sa onim sto ti hoces, a ipak ce biti onako kako Ja hocu."
Ebu Bekr es-Siddik, r.a, rekao je:
“Ko bude okusio iskrenu ljubav prema Allahu, dz.s., On ce ga odvratiti od trke za dunjalukom i bit ce dusom otudjen od svih ljudi koji nemaju takvu ljubav”.samo iskren osmjeh i topla rijec dopiru do srca onome kome su upuceni i cine cudo, zato osmjeh slikaj iskrenoscu a ne bojom formalnosti

Bujrum na muhabet
MOJI FAVORITI

BROJAÈ POSJETA
59134

Powered by Blogger.ba