Cuvaj se pronicljiva pogleda vjernika... - SNAGOM VJERE DO SAVRŠENSTVA DUŠE

SNAGOM VJERE DO SAVRŠENSTVA DUŠE

Utjeha i mir se pronalaze u istini jer se pravi mir i utjeha ne mogu pronaci u zabludi

27.04.2009.

Cuvaj se pronicljiva pogleda vjernika...

"Zar oni bolesnih srca misle da Allah zlobe njihove nece ne vidjelo iznijeti? A da hocemo mi bismo ti ih, uistinu, pokazali i ti bi ih, sigurno, po biljezima njihovim poznao. Ali, ti ces ih poznati po nacinu govora njihova, a Allah zna postupke vase. Mi cemo vas provjeravati da bismo znali-vidjevsi borce na Allahovom putu i strpljive medju vama, i da bismo otkrili vijest o vama"

Allah Uzviseni kaze:

"Zar oni bolesnih srca misle da Allah zlobe njihove nece ne vidjelo iznijeti?"

tj zar su munafici uvjereni da Allah nece razotkriti njihove rabote Svojim robovima, vjernicima? Hoce, njihove ce rabote razjasniti i istaci ih da ce, svako ko je uvidjavan, moci razumjeti. Uzviseni Allah je objavio u suri "Tevba" te razotkrio bruke njihove i ono kuda njihovi postupci upucuju. To je jasno dvolicnjastvo. Zato ova sura ima i drugi naziv "El fadiha"-"koja razotkriva sramotu"


"
A da hocemo mi bismo ti ih, uistinu, pokazali i ti bi ih, sigurno, po biljezima njihovim poznao."

Medjutim, to Uzviseni Allah nije ucinio kod svih munafika, zbog toga sto se iz spoljasnjih stvri predpostavlja njihova ispravnost i sto skrivene stvari zna samo sveznajuci, koji daje ocite znakove po kojima ih poznavaoci stvari mogu prepoznati.

"
Ali, ti ces ih poznati po nacinu govora njihova"

tj oni ce se govorom otkriti i svoje ciljeve pokazati. Intonacijom govora sagovornik moze znati u koju od dvije strane spadaju. Kao sto kaze vladar pravovjernih Osman ibn Affan, r.a. "Niko ne moze sakriti ni jednu tajnu, a da je Allah na obrazima njegovim (izrazima lica) i ispadima jezika (omaskama) nece pokazati."

U hadisu u kojem se razotkriva jedna skupina munafika koji prenosi imam Ahmed od Ebu Mes'uda Ukb'e ibn Amra r.a. stoji da je rekao:"Drzao nam je hutbu Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve Sellem, pohvalio Uzvisenog Allaha i zahvalio Mu, te potom rekao:"Medju vama ima munafika, koga prozovem neka ustane." Zatim je reako:" Nek ustane taj i taj, neka ustane taj i taj, neka ustane taj i taj..." tako je prozvao 36 ljudi, a zatim je reako:"Od vas ili medju vama ima munafika. Bojte se Allaha" Te prenosi da je potom Omer, r.a., prolazeci pored covjeka koga je dobro poznavao, koji je bio od prozvanih, bio je umotan (maskiran), upitao ga:"Sta je s tobom?" Ovaj mu obrazlozio postupak Allahovom Poslanika, sallallahu alejhi ve Sellem, a Omer rece:"Proklet bio ostatak dana"


"
Mi cemo vas provjeravati "

Ispitivat cemo vas naredbama i zabranama

"
da bismo znali-vidjevsi borce na Allahovom putu i strpljive medju vama, i da bismo otkrili vijest o vama"

Allah, uistinu, najbolje zna stanja njihova. U Njegovu znanju nema sumnje niti kolebljivosti. Medjutim ove rijeci "da bismo znali" znaci: da bi Allah vidio izvrsavanje dijela naslonjenih na naredbe i zabrane. Stoga ibn Abbas, r.a., kaze da glagol (da bismo znali) znaci da bismo vidjeli.

SNAGOM VJERE DO SAVRŠENSTVA DUŠE
<< 04/2009 >>
nedponutosricetpetsub
01020304
05060708091011
12131415161718
19202122232425
2627282930ajet

“I neka se nicega ne boje i neka ni za cim ne tuguju Allahovi sticenici, oni koji su vjerovali i Allaha se bojali.”(Junus 62.-63.)Lijepa rijec je kao lijepo drvo: korjen mu je cvrsto u zemlji, a grane prema nebu, ono plod daje u svako doba koje Gospodar njegov odredi, a Allah ljudima navodi primjere da bi pouku primili; a ruzna rijec kao ruzno drvo:iscupanom drvetu sa povrsine zemlje nema opstanka. (kur'an, 14:24-26)hadis

Rekao je Poslanik s.a.v.s.: "Ovaj svijet naspram onog svijeta samo je kao kada neko od vas umoci prst u more, pa pogleda sta mu je njemu od mora ostalo" (Muslim)Allah dz.s. je rekao Davudu a.s.:

"Ti hoces jedno, a Ja drugo i desava se onako kako Ja hocu. Kad se prepustis onome sto Ja hocu, pruzicu ti ono sto ti hoces. A ako se ne pokoris Mojoj odredbi, namuci ces se sa onim sto ti hoces, a ipak ce biti onako kako Ja hocu."
Ebu Bekr es-Siddik, r.a, rekao je:
“Ko bude okusio iskrenu ljubav prema Allahu, dz.s., On ce ga odvratiti od trke za dunjalukom i bit ce dusom otudjen od svih ljudi koji nemaju takvu ljubav”.samo iskren osmjeh i topla rijec dopiru do srca onome kome su upuceni i cine cudo, zato osmjeh slikaj iskrenoscu a ne bojom formalnosti

Bujrum na muhabet
MOJI FAVORITI

BROJAÈ POSJETA
59134

Powered by Blogger.ba