beats by dre cheap

Cuvaj se pronicljiva pogleda vjernika...

"Zar oni bolesnih srca misle da Allah zlobe njihove nece ne vidjelo iznijeti? A da hocemo mi bismo ti ih, uistinu, pokazali i ti bi ih, sigurno, po biljezima njihovim poznao. Ali, ti ces ih poznati po nacinu govora njihova, a Allah zna postupke vase. Mi cemo vas provjeravati da bismo znali-vidjevsi borce na Allahovom putu i strpljive medju vama, i da bismo otkrili vijest o vama"

Allah Uzviseni kaze:

"Zar oni bolesnih srca misle da Allah zlobe njihove nece ne vidjelo iznijeti?"

tj zar su munafici uvjereni da Allah nece razotkriti njihove rabote Svojim robovima, vjernicima? Hoce, njihove ce rabote razjasniti i istaci ih da ce, svako ko je uvidjavan, moci razumjeti. Uzviseni Allah je objavio u suri "Tevba" te razotkrio bruke njihove i ono kuda njihovi postupci upucuju. To je jasno dvolicnjastvo. Zato ova sura ima i drugi naziv "El fadiha"-"koja razotkriva sramotu"


"
A da hocemo mi bismo ti ih, uistinu, pokazali i ti bi ih, sigurno, po biljezima njihovim poznao."

Medjutim, to Uzviseni Allah nije ucinio kod svih munafika, zbog toga sto se iz spoljasnjih stvri predpostavlja njihova ispravnost i sto skrivene stvari zna samo sveznajuci, koji daje ocite znakove po kojima ih poznavaoci stvari mogu prepoznati.

"
Ali, ti ces ih poznati po nacinu govora njihova"

tj oni ce se govorom otkriti i svoje ciljeve pokazati. Intonacijom govora sagovornik moze znati u koju od dvije strane spadaju. Kao sto kaze vladar pravovjernih Osman ibn Affan, r.a. "Niko ne moze sakriti ni jednu tajnu, a da je Allah na obrazima njegovim (izrazima lica) i ispadima jezika (omaskama) nece pokazati."

U hadisu u kojem se razotkriva jedna skupina munafika koji prenosi imam Ahmed od Ebu Mes'uda Ukb'e ibn Amra r.a. stoji da je rekao:"Drzao nam je hutbu Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve Sellem, pohvalio Uzvisenog Allaha i zahvalio Mu, te potom rekao:"Medju vama ima munafika, koga prozovem neka ustane." Zatim je reako:" Nek ustane taj i taj, neka ustane taj i taj, neka ustane taj i taj..." tako je prozvao 36 ljudi, a zatim je reako:"Od vas ili medju vama ima munafika. Bojte se Allaha" Te prenosi da je potom Omer, r.a., prolazeci pored covjeka koga je dobro poznavao, koji je bio od prozvanih, bio je umotan (maskiran), upitao ga:"Sta je s tobom?" Ovaj mu obrazlozio postupak Allahovom Poslanika, sallallahu alejhi ve Sellem, a Omer rece:"Proklet bio ostatak dana"


"
Mi cemo vas provjeravati "

Ispitivat cemo vas naredbama i zabranama

"
da bismo znali-vidjevsi borce na Allahovom putu i strpljive medju vama, i da bismo otkrili vijest o vama"

Allah, uistinu, najbolje zna stanja njihova. U Njegovu znanju nema sumnje niti kolebljivosti. Medjutim ove rijeci "da bismo znali" znaci: da bi Allah vidio izvrsavanje dijela naslonjenih na naredbe i zabrane. Stoga ibn Abbas, r.a., kaze da glagol (da bismo znali) znaci da bismo vidjeli.

SNAGOM VJERE DO SAVRŠENSTVA DUŠE
http://ananedz.blogger.ba
27/04/2009 09:23